Ting å tenke på når du skal velge trapp

En trapp er en viktig del av hjemmet og fungerer som lenken mellom etasjene. Men er det bare det? Bortsett fra det funksjonelle formålet med en trapp, gir det også et kraftig designelement til hele hjemmet ditt. Valg av trapp er mao viktig.

Det finnes utallige varianter av trapper. Det er mange momenter å vurdere når man skal velge trapp. Man må rett og slett være sikker på at det valget man tar, er det riktige, fordi en trapp vil fort koste en del penger. Husk at sparing på kvalitet og trygghet er svært kortsiktig. Du ønsker ikke å bestille nye trapper hvert år?

Vi håper denne artikkelen hjelper deg med å bestemme hvilken type trapp som passer ditt hjem. Se på punktene nedenfor – og lykke til med ditt trappevalg.

Erøyvik Trevare as - Inntrukket underliggende vanger
Erøyvik Trevare as - trapper og trappeløsninger, dører og vinduer

Budsjett

Budsjettet ditt bestemmer mye av hva du kan og ikke kan gjøre. Hvis du vil ha en skreddersydd trapp, vil det jo koste litt, men alt kommer an på valg av design og materialene som brukes. Skal du har en skreddersydd trapp, velg en erfaren produsent som spesialiserer seg på skreddersydde løsninger. For å få en skreddersydd trapp, må man gjøre en solid innsats med idé og planlegging. En produsent med erfaring og fagkompetanse hjelper deg å gå gjennom den vanskelige prosessen fra idé til ferdig trapp. Slik vil du spare mye tid, hodepine og ikke minst penger.

Plass til trappen

Plassen som er tilgjengelig er det viktigste når det gjelder å velge en riktig trapp. Dette er den viktigste begrensningsfaktoren, og plassen du har tilgjengelig vil avgjøre mange av de valgene du kan ta. Du bør ha en god forståelse av byggeforskriften som bestemmer hva du har lov til. Heldigvis er det mange trappeprodusenter i Rogaland og ellers i Norge som kan hjelpe deg og forklare nyanser når du er i tvil.

Erøyvik Trevare - Moderne trapp
Erøyvik Trevare as - kontakt oss

Viktige regler

Det er noen ting du må overholde når du velger trappen din. Her er noen av de viktigste:

  • Trapp med høyde større enn 50 cm skal ha rekkverk eller avgrenses av vegg eller har andre lignende beskyttelse.
  • Høyde på rekkverk i bolig skal være minimum 90 cm.
  • Spiler eller meglere må ikke være mer enn 10 cm fra hverandre.
  • Solid håndlist skal være på begge sider av trappen.
  • Bredde på en trapp i en bolig skal være minst 80 cm.
  • Inntrinn i ganglinjen skal ha minst 25 cm.
  • Trapp i en boenhet skal ha minimum frihøyde på 2,0 m.

En stor jobb du ikke vil gjøre for ofte

Det er en stor jobb å bytte eller renovere trapper. Det bør ikke gjøres for ofte. Velger du noe som er veldig moderne akkurat her og nå, er sannsynligheten stor for at du innen kort tid ønsker en ny trapp. Et trygt råd er å vurdere et «tidløs» design.

Materialer

Materialene du bruker til trappen, vil ha stor innvirkning på type og design av trappen. Det mest brukte materialet i private hus er tre. Det går aldri av moten. En trapp i tre kan leveres i de fleste treslag som eik, ask, bjørk, furu, kirsebær, valnøtt – med flere alternative rekkverk. Overflatebehandling i beis, maling eller oljet. En trapp i tre kan gjøres svært moderne – eller klassisk. Valget er ditt, en erfaren trappeleverandør kan levere det du ønsker.

Erøyvik Trevare as - Moderne trapp i eik og glass, repotrapp
Erøyvik Trevare as - trapper og trappeløsninger, dører og vinduer

Ulike trappeløsninger

Bortsett fra materialene, kan du også velge mellom ulike trappeløsninger. Det kunne være rett trapp, L-trapp, L-trapp med repos, U-trapp, spiraltrapp, til og med S-formet trapp. Designet avhenger også av ledig plass og interiørdesign ellers i hjemmet ditt. For eksempel er spiraltrapp god mht å spare plass, mens trapp med repos bruker mye rom, men er mer komfortable og tryggere.

Rekkverk

Rekkverket er en viktig del av trappen, både for sikkerhet og for utseende. Designet og formen på rekkverket bør passe sammen ved valg av trapp, treslag og overflatebehandling. Meglere, eller trappekonger som noen kaller det, leveres i en rekke varianter. Vanligvis velger man mellom en dreid megler til dreide spiler, og en rett til rette spiler. Kombinasjonen megler/håndløp skal også harmonere. Til dreide meglere anbefales ofte handløp med profilerte gripespor. Men dette er smak og behag – valget er ditt. Både meglere og håndløp leveres i en rekke tresorter.

Erøyvik Trevare as - Feste for glassrekke
Erøyvik Trevare - Bøketrapp i Empirestil

Teppebelagte trapper

Hvis du velger å ha teppebelagt trapper, må du sørge for at disse er fastmonterte og slitesterke. De vil få mye “trafikk”, så velg alltid tepper av god kvalitet. Teppebelagte trapper absorberer mye av lyden og minsker skader i tilfelle av et fall. Imidlertid er det ikke så vanlige med teppebelagte trapper i Norge, de fleste av oss velger å ha fin overflate fra rekke typer av tre.

Sikkerhet og komfort

Det er viktig å vurdere hvem som skal bruke trappene. Hvis barn vil bruke trappen, som i de fleste familiens hjem, bør du vurdere dette når du velger trapp. Det må være trygt og enkelt å komme seg opp og ned. De sikreste trappene er L-trapp og U-trapp, gjerne med repos (et parti midt i en trapp som ikke har stigning). Det siste tar mest plass, men de er derimot de mest sikre og best å gå i. Hvis du setter pris på komfort, bør du velge en bred trapp som har en mindre bratt stigningsvinkel.

Erøyvik Trevare - Moderne eiketrapp, med stålspiler
Erøyvik Trevare as - Moderne produksjon, nøyaktighet og god kontroll

Vurder hvem som skal bruke trappene

Selvfølgelig, siden det er familiemedlemmer som vil bruke trappen mesteparten av tiden, bør deres situasjon vurderes. Om det er eldre og barn i familien, vil det være tilrådelig å bruke trapper med repos løsning og rekkverk.

Vi håper denne artikkelen gir deg en god start på prosessen med å finne den riktige typen trapp for hjemmet ditt. Husk at Erøyvik Trevare AS er en tradisjonsrik familiebedrift som ble etablert i 1945. Vi har svært lang erfaring med skreddersydde trapper. Fagkompetanse, lang erfaring og moderne produksjon, gjør at Erøyvik kan levere kvalitet og en løsning du som kunde vil bli svært fornøyd med. Les også gjerne vår artikkel om Fra idé til ferdig trapp.